• Društvo multiple skleroze PGŽ-e


Društvo multiple skleroze Primorsko – goranske županije ( DMS – PGŽ ) je nestranačka, nepolitička i neprofitna humanitarna udruga osnovana radi unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti. Društvo djeluje na načelima neovisnosti, javnosti, demokratskog ustroja, neprofitnosti i slobodnog djelovanja u javnom životu.
 
Okupljamo oboljele od multiple skleroze i srodnih bolesti iz Primorsko – goranske županije. Od svog osnutka 1979.g. kontinuirano radimo na promicanju prava osoba s invaliditetom, napose oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti.
Također promičemo primjenu Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom te stoga provodimo mnoge projekte i programe kojima se stvaraju preduvjeti za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom.
 
Član smo krovne udruge oboljelih od multiple skleroze, Saveza društava multiple skleroze Hrvatske ( SDMSH ) i SOIH-a. Predsjednik našeg Društva Vladimir Komparić, dr.med. je ujedno i predsjednik SDMSH-a i član Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.
 
DMS-PGŽ trenutno ima zaposlene gerontodomaćice, višu fizioterapeuticu, osobne asistente te administrativno osoblje.
Zaposlenici na terenu rade u Gorskom kotaru, na otocima Cresu, Lošinju i Krku te u primorskim mjestima naše županije, od Lovrana do Novog Vinodolskog.
 
U rad uključujemo i volontere.
Rad Društva je uređen Statutom, Pravilnikom o radu i Etičkim kodeksom. Na čelu Društva je predsjednik s predsjedništvom koje čini 7 članova Društva.
Nalazimo se u prizemnom prostoru od 67 m˛ u Kružnoj 7, Rijeka ( centar grada – Korzo ), a koji je u najmu od Grada Rijeke.
 
U svrhu neovisnog i kvalitetnog života te stvaranja preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, dugi niz godina pružamo socijalne usluge oboljelima od multiple skleroze ( osobama s invaliditetom ).
U tom smjeru provodimo sljedeće projekte :
 
1. „Osobni asistent za najteže oboljele od MS-a“
2. “Neovisno življenje oboljelih od multiple skleroze”
3. Godišnje aktivnosti Društva multiple skleroze Primorsko – goranske županije
4. Kreativne radionice oboljelih od MS-a

5. „Imam MS- ja Mogu Sve“ program psihosocijalne potpore članovima i njihovim obiteljimaO DRUŠTVU
 

Društvo multiple skleroze – Primorsko-goranske županije je jedinstvena, registrirana, samostalna, nevladina, humanitarna udruga koja brine o oboljelima od MULTIPLE SKLEROZE na području Primorsko-goranske županije.
 
Uprava: Prema Statutu Društvom upravlja Predsjedništvo koje se, s Predsjednikom, sastoji od 7 članova. Pored Predsjedništva djeluje i Nadzorni odbor koji se sastoji od 3 člana, te Stegovini sud koji se također sastoji od 3 člana.
 
Predsjednik Društva: Vladimir Komparić, dr. med.
 
Datum osnivanja – 20.12.2002.
 
Osnivači – Skupština Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije na čelu s Predsjednicom Katjom Trošelj.
 
Broj u Registru Humanitarnih udruga Republike Hrvatske – 08001742
 
Broj članova: 213
 
Lokacija: Djelujemo u prostoru smještenom na Korzu, u Kružnoj 7 (preko puta Palacha, pored udruge umirovljenika). Prizemno smo, stoga je prostor pristupačan za osobe u invalidskim kolicima.
 
Radno vrijeme:
 
Ponedjeljak  08,00 – 16,00
Utorak  08,00 – 16,00
Srijeda  08,00 – 16,00
Četvrtak  12,00 – 20,00
Petak  08,00 – 16,00

Aktivnosti:
Uz pomoć Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije provodimo terapiju ultrazvukom po Seltzeru, pored čega nam PGŽ pomaže i u provođenju psiholoških radionica i fizikalne terapije za oboljele u Gorskom kotru.
 
Osim toga, član može uz pomoć Društva ostvariti neka prava koja kao osoba s invaliditetom ima, poput popusta na telefonsku i televizijsku pretplatu, te da kroz nadležne institiucije ostvari i daljnja prava.
 
Također, putem natječaja na koje se redovito prijavljujemo provodimo razne aktivnosti, od učenja jezika i informatičkog tečaja do terapijskog jahanja.
 
Svake godine od Galenskog labaratorija i Ljekarni “Jadran” dobivamo donaciju vitamina koje dijelimo članovima.
 
Uz sve to pokušavamo pomoći članovima i u njihovim individualnim potrebama, koje se ponekad iznenada javljaju, kao što je potreba za pelenama, krevetom ili ortopedskim pomagalima.
 
No pored svih aktivnosti koje Društvo provodi, najbitnija je ona koju provode sami članovi, a to je međusobno druženje. S obzirom da se za MS kaže da je bolest s tisuću lica, osobe koje od nje boluju često izgledaju posve zdravo, te nailaze na nerauzmijevanje okoline, čak i svojih bližnjih kada se žale na tegobe. Zbog toga je naći nekoga tko razumije kako je živjeti s MS-om veliko olakšanje. Osim što jedni od drugih mogu puno naučiti o borbi s bolešću, stječu prijatelje za svakodnevne razgovore i izlaske.